מפל גלימור – Glymur

אחת האטרקציות הגדולות ביותר באיסלנד היא המפלים המרשימים שלה, שמצטיינים בגיוון שלהם. בין מפלים נמוכים ועוצמתיים במיוחד, מפלים עם צבעי מים מיוחדים או כאלה שנמצאים במיקום יוצא דופן, אין ספק כי כל חובב מפלים ימצא כאן את מבוקשו. בכתבה זו, נספר לכם על אחד המפלים המרשימים ביותר במדינה, ועל מסלול ההליכה אליו.
מפל Glymur

מסלול ההליכה אל מפל גלימור

מפל גלימור, שנמצא כ-70 ק”מ מכיוון צפון-מזרח לרייקאוויק, הינו אחד המפלים המיוחדים בכל איסלנד, ועד לא מזמן היה נחשב לגבוה ביותר במדינה. המפל, שגובהו עומד על כ-198 מטרים, הינו נגיש במסלול הליכה נהדר של כ-7 ק”מ בסך הכל. יש שתי דרכים עיקריות להגיע אל המפל, כאשר אחת היא מסלול הלוך-חזור, והשנייה היא מסלול מעגלי. הדרך המומלצת בין השתיים היא המסלול המעגלי, ואין הבדל בדרגת הקושי או המרחק בין האפשרויות. 

בין אם בחרתם במסלול המעגלי או באפשרות של הלוך-חזור, מהחנייה של המסלול למפל, החלו ללכת לכיוון מזרח, כאשר 30 הדקות הראשונות של המסלול עוברות בתוואי שטוח ונח יחסית, עד להגעה לנהר Botnsá. מעט לאחר שתגיעו אל הנהר, תעברו במערה קטנה ונוחה למעבר, צריך להתכופף קלות ולהיזהר על הראש אך המעבר קל. משם, המשיכו במעלה הנהר, ותגיעו אל חציית הנהר הראשונה. החצייה מתבצעת באמצעות הליכה על בול עץ גדול ויציב, אשר מחובר בכבל ברזל משני צידי הנהר. מעליו, תוכלו להיעזר בכבל גדול וחזק, אשר יעניק לכם יציבות במהלך החצייה. 

לאחר חציית הנהר, העלייה במסלול הופכת לתלולה יותר ויותר, ובמהלך מקטע זה תקבלו מספר תצפיות מרשימות על הקניון של נהר זה. ככל שתעלו, תחלו לראות את המפל מתקרב אליכם, עם מספר נקודות תצפית מרהיבות, עד להגעה אל התצפית על חלקו העליון, שמהווה הנקודה הגבוהה ביותר במסלול. מכאן, תוכלו לבחור לחזור על עקבותיכם אל החנייה, או להמשיך במסלול המעגלי. 

אם תבחרו במסלול המעגלי, בהמשך המסלול, תגיעו אל חציית נהר מאתגרת מעט יותר. במקרה זה, אין גשר או כבל להיעזר בהם, אלא רק את האפשרות להרטיב את הנעליים והרגליים בתוך הנהר. החצייה נחשבת לבטוחה למדי במהלך חודשי הקיץ, אך עלולה להיות מעט מאתגרת עבור מטיילים חסרי ניסיון בחציית נהרות, משום שהסלעים במים הינם חלקים יחסית. עם זאת, מדובר בחוויה מיוחדת, שתישאר איתכם זמן רב לאחר סיום הטיול. לאחר החצייה, תוכלו לבחור בין ירידה תלולה יחסית לאורך הנהר, לבין הליכה פשוטה יותר מסביב, לפי השילוט. 

המים בנהר בחלקו העמוק ביותר מגיעים לרובה הברכיים, אך לרוב מדובר ב20-30 סנטימטרים, צריך לזכור שמדובר במי הפשרת קרחונים אז הם קרים במיוחד אבל החציה אורכת 2-3 דקות, ואז אפשר לגרוב גרביים לנעול נעליים ולהמשיך במסלול ההליכה.

חשוב לדעת שהגישה למפל אפשרית רק מאמצע מאי ועד סוף ספטמבר

מתי מומלץ לבקר במפל גלימור?

קיץ (יולי עד אוגוסט)

הקיץ הוא הזמן המומלץ ביותר לבקר בגלימור. זרימת המפל נשארת חזקה, ומזג האוויר בדרך כלל מתון יותר, עם טמפרטורות ממוצעות בין 10°C ל-15°C מעלות צלזיוס. שעות האור הארוכות מספקות מספיק זמן לטיול ארוך ומהנה.

אביב (אפריל עד יוני)

באביב, גלימור עובר מהפך דרמטי. המפל זורם בעוצמה בשל הפשרת השלג מההרים שמסביב, וכתוצאה מכך כל האזור מתעורר לחיים. עם זאת, השבילים עשויים להיות בוציים, ומזג האוויר יכול להיות די בלתי צפוי, כך שמטיילים צריכים להגיע מוכנים לתנאים משתנים, שימו לב שאת בול העץ שמים על מעבר המים רק באמצע מאי, כך שאם תלכו באפריל תוכלו לב רק בצידו הדרום מערבי של הקניון.

סתיו (ספטמבר עד אוקטובר)

כשהסתיו מתקרב, גלימור מאט את קצב הזרימה שלו ואפשר לראות יותר מתצורות הסלע של הקניון, מזג האוויר הופך קריר יותר, עם טמפרטורות הנעות בין 6°C ל-11°C. אמנם יש פחות תיירים, אבל זה גם הזמן שבו כמות הגשמים באיסלנד גדלה בדרך כלל. עונה זו מציעה חוויה שלווה ונינוחה יותר ללא מטיילים רבים.

חורף (אוקטובר עד מאי) 

בתקופה הזו השבילים מכוסים בשלג וקרח. הטמפרטורות יורדות באופן משמעותי, לרוב מתחת לאפס, ותנאי הדרך עשויים לחייב רכב 4 על 4. ביקור חורף אינו מומלץ

מפל גלימור

היסטוריה ומאפיינים גיאולוגיים

מפל גלימור הוא תוצר של הגיאולוגיה הייחודית של איסלנד, המאופיינת בתזוזות של לוחות טקטוניים. המפל ממוקם לאורך עמק הבקע של Hvalfjörður, שם הלוחות הטקטוניים של צפון אמריקה והאירו-אסיה מתרחקים בהדרגה. פעילות גיאולוגית זו יצרה סדרה של קווי שבר ושברים, שאחד מהם זורם דרכו גלימור.

נהר Hvalfjörður, שמקורו באגם Hvalvatn שמעל גלימור, זורם על פני סדרה של צוקים דרך קניון צר, מה שמוסיף ליופיו המדהים. הקניון מרופד בעמודי בזלת ובתצורות סלע ייחודיות, עדות למקורות הוולקניים של איסלנד.

גובה ועוצמה: גלימור הוא המפל השני בגובהו באיסלנד, עם ירידה כוללת של כ-198 מטר (650 רגל). המים צוללים בצורה דרמטית לתוך הקניון הסלעי שמתחת, ויוצרים מחזה מהפנט. גובהו העצום של גלימור, יחד עם קולם הרועם של המים, ממחיש את כוחו הגולמי של הטבע.

משמעות היסטורית: לאזור הפיורד של Hvalfjörður, שבו נמצא גלימור, יש היסטוריה עשירה עוד מתקופת ההתיישבות המוקדמת של איסלנד. זה היה נתיב חיוני למתיישבים הראשונים שנסעו בין צפון לדרום הארץ. מבחינה היסטורית, ניתן היה להגיע אליו רק דרך הים או במסלול הררי מאתגר.

נסתר מן העין: גלימור נחשב זמן רב למפל הגבוה ביותר באיסלנד עד לגילויו של מפל נוסף, Morsárfoss, החבוי בתוך קניון סמוך ועתה הוא השני הכי גבוה. 

נוף משתנה: הנוף המקיף את גלימור השתנה באופן משמעותי עם הזמן עקב התפרצויות געשיות, רעידות אדמה ופעילות קרחונית. תהליכים גיאולוגיים אלו ממשיכים לעצב את האזור ולהוסיף להיסטוריה הדינמית של האתר.

מפל גלימור, מעבר על בול עץ

אתרים נוספים באיזור

ברגע שתסיימו את מסלול ההליכה בגלימור, סביר שתהיו קצת עייפים ותרצו להתנחם בארוחת צהריים טובה ורחצה במעיינות חמים מפנקים, בשנת 2022 נפתחו מעיינות חמים מפנקים במיוחד באותו הפיורד שבו שוכן המפל, Hvalfjordur, הלוא הוא פיורד הלווייתנים, תוכלו למצוא את מרחצאות Hvammsvik במרחק 15 דקות נסיעה מהמפל. המעיינות החמים של Hvammsvik ממוקמים ממש על האוקיינוס האטלנטי, חוויה ייחודית ואותנטית בשמונה מעיינות חמים טבעיים הגולשים אל האוקיינוס מוקפים בהרים מלכותיים וחופים שחורים. וליהנות ממתקנים מעוצבים ואמנותיים, שבהם כל פרט חשוב.

לאחר מכן תוכלו לחזור לרייקיאוויק להמשך יום מהנה בעיר!

איך מגיעים למפל גלימור?

מפלי גלימור נמצאים על פיורד Hvalfjörður, במרחק של כשעה נסיעה מרייקאוויק. כדי להגיע אליהם, סעו על כביש מספר 1 המרכזי, והמשיכו ממנו אל כביש 47 לכיוון צפון. ממנו, בקצהו של הפיורד, פנו ימינה אל כביש הגישה למפלים, שאורכו כ-3 ק”מ, עד לחנייה, ששמה על המפות הוא Botnsá.

אולי יעניין אותך:

קניון הקערה Merkurker
דרום איסלנד
נמרוד רון

קניון ״הקערה״ Merkurker

כביש F249, שעובר בין Thorsmork לבין איזור Stóridalur בדרום איסלנד, הינו דרך נפלאה ומרהיבה ביופיה, עם מספר גדול של עצירות בדרך. בין נופים יפים, אתרי טבע מרשימים ומסלולי הליכה, איזור זה הינו בהחלט מומלץ לביקור במהלך טיול באיסלנד. עם זאת, מדובר בדרך מאתגרת יחסית, שמתאימה רק לרכב 4 על 4. בכתבה זו, נספר לכם על הביקור באחת הנקודות המרשימות ביותר על כביש זה – עמק Merkurker.

קרא עוד »
צוקי Látrabjarg בפיורדים המערביים של איסלנד
הפיורדים המערביים
נמרוד רון

צוקי Látrabjarg

כל מה שצריך לדעת על הביקור בנקודה המערבית ביותר באירופה ואחד המקומות הטובים בעולם לצפייה בצפורים.

קרא עוד »

ברוך שובך!