מתי הפאפינים נמצאים באיסלנד?
פאפין מגיע לקנן באיסלנד באביב, איסלנד היא בית הגידול של כ-60 אחוזים מהפאפינים האטלנטיים בעולם! פאפין, שנקרא גם תוכי ים, מגיע בסביבות אפריל ונשאר באיסלנד עד ספטמבר – אז מתחיל הסתיו האיסלנדי.
למעשה, פאפין מבלה את רוב חייו בים, אך חוזר ליבשה כדי ליצור מושבות רבייה במהלך האביב והקיץ.
ישנם כמה זנים של פאפינים, אך זה שמתרבה באיסלנד הוא הפאפין האטלנטי.
מה שהופך אותם למיוחדים הוא צבע דמוי הפינגווין עם מקור צבעוני במיוחד. המקור דוהה לאפור במהלך החורף אך משתנה לצבע כתום בתקופת האביב, כנראה כדי למשוך בני זוג פוטנציאליים.
תנועת הפאפינים – אילו כישורים מיוחדים יש להם?
פאפין הוא ציפור ים והוא משתמש בגלים למנוחה כאשר אינו שוחה. הם שחיינים מצוינים המשתמשים בכנפיים כדי לשחות מתחת למים. הם גם צוללים גדולים ויכולים לצלול עד 60 מטר.
האוכל האהוב עליהם הוא הרינג. הם לא רק שחיינים טובים, אלא גם יכולים לנפנף בכנפיהם במהירות רבה עד 400 פעמים לדקה ויכולים להגיע למהירויות של 80 קמ”ש.
צפייה בפאפינים באיסלנד – איך להנות מבלי להפריע להם?
כאשר הם מקננים באי, קל מאוד לראות אותם; למרות שצדים אותם ואת ביציהם באיסלנד, הם אינם פוחדים מאנשים, וקל להגיע למרחק של כמטר מהם באזורי הקינון שלהם.
אם אתם צופים בפאפינים, שימו לב להנחיות הבאות כדי להבטיח שהחוויה תהיה נעימה עבורכם אך לא מציקה לציפור:
תמיד התקרבו בשקט ובזהירות, אם מתקרבים על צוק, אל תגיעו לקצה; פאפינים חופרים מחילות לתוך מצוקים, כך שתוכל לדרוך מבלי לשים לב על פיסת אדמה חלשה ולמחוץ את הקן (כמובן, הדבר מהווה סכנה גם לאנשים, בהתחשב בכך שצוקים מסוימים של איסלנד הם בגובה מאות מטרים).
לעולם אל תנסו לגעת בפאפין, אלא אם כן הוא אבוד ובבירור זקוק להצלה.
אל תנסו להאכיל את הפאפינים; הם מסוגלים לצוד את המזון שלהם, והוא המזון המתאים להם.
היכן המקום הטוב ביותר לראות פאפינים?
תצפית פאפינים בצוקי Latrabjarg
צוקי הצפרות Látrabjarg היא הנקודה המערבית ביותר של איסלנד; בהתחשב בכך שאיסלנד היא המדינה האירופית המערבית ביותר, הם נחשבים לעתים קרובות גם לנקודה המערבית ביותר של היבשת כולה (למרות שהם בעצם על הלוח הטקטוני של צפון אמריקה). באורך של 14 קילומטרים ובגובה של למעלה מ-400 מטרים, הם אחת האטרקציות הפופולריות ביותר של הפיורדים המערביים.
במהלך הקיץ, המצוקים הללו מתעוררים לחיים. פאפין הוא רק אחד מעשרות מיני הציפורים שבאים לכאן לקנן; תמצאו גם אין ספור של מיני ציפורים שונים. תוכלו לראות ממש מליוני ציפורים, שהופכות את צוקי לאטרבג’רג לפלא טבע עוצר נשימה.
שבילים רבים ייקחו אתכם קרוב לשפת המצוק, שם תוכלו לצפות בקלות בציפורים הרבות, בין אם הן מקננות או נחות בים. תוכלו להתקרב יותר, ולהקפיד להישאר במרחק של כמטר מהקצה, כך שלא תמעדו בטעות על מחילה של פאפין.
צפייה בפאפינים ב- Dyrholaey
בעוד שמצוקי הציפורים ב-Látrabjarg בהחלט שווים ביקור, בכדי להגיע אליהם תידרשו לשבע שעות נסיעה מרייקיאוויק. אולם למרבה המזל, ישנן מושבות פאפינים במרחק של מספר שעות ספורות בלבד לאורך החוף הדרומי, והקרובה ביותר נמצאת בקשת הסלע Dyrhólaey.
בנסיעה בכביש 1 דרום, אי אפשר לפספס את ציון הדרך העצום הזה. מושבת Dyrhólaey, המתפתלת משורת מצוקים אל האוקיינוס הסוער, היא דוגמה מרתקת לנופים הדרמטיים של איסלנד, המעוצבים במשך אלפי שנים על ידי אש וקרח. מקרוב, תוכלו גם לראות עמודי בזלת יוצאי דופן, משושים, תצורות נדירות של טבע שניתן למצוא רק בכמה מקומות ברחבי העולם.
אפשר להתקרב לקשת הן מהחוף והן מעל הצוקים, ושני הכיוונים יחשפו בפניכם את מושבת הפאפינים העצומה המקננת במקום לאורך כל הקיץ. ישנם פחות מיני ציפורים אחרים מאשר בלטראבג’ר אך עדיין מגיעים לכאן אלפי פאפינים.
צפייה בפאפינים בחצי האי טיורנס
חצי האי Tjornes הוא חצי אי קטן ומרוחק בצפון איסלנד המפורסם בשני דברים: המאובנים שניתן למצוא בחופיו המערביים והציפורים ממזרח לו. בעוד שהראשון מושך מבקרים לאורך כל השנה, ומיני הציפורים הפופולאריים האחרים שלו, האזור באמת מתעורר לחיים עם הגעת הפאפינים.
מספר שבילי צפרות ייקחו אתכם לראות את הפאפינים; אחד מוביל לקצהו החיצוני ביותר, הנקרא Voladalstorfa, ואילו אחר עובר לאורך הצוקים על ידי Skeiðsöxl. שני אלה יעניקו לך נופים פנטסטיים של המושבה. בעודכם מעריצים אותם, תוכלו לפקוח עין על הדוכים החמקמקים, הקורמורנים הגדולים והערמות השחורות.
יתרון גדול של צפרות מטיורנס הוא העובדה שכאשר משקיפים אל האוקיינוס יש לכם סיכוי טוב לזהות לווייתנים ודולפינים. הוא יושב ממש ליד העיירה הוסאוויק, מוקד צפייה בלווייתנים של איסלנד ומהטובים באירופה.
צפייה באפיפינים באינגולפשופדי
בהמשך החוף הדרומי מדירולהיי, בין Skaftafell ל- Jökulsárlón, תוכלו למצוא את כף Ingólfshöfði ושמורת הטבע. פנינה נסתרת זו של יעד מוקפת בצוקים אדירים, ונגישה רק על ידי חציית הדיונות לצפון-מערב שלה; מיקומה המוגן והמוגן הופך אותו לבית משגשג עבור הפאפינים של איסלנד וציפורים אחרות.
כמו ב- Látrabjarg, אפשר לצפות לראות את הפאפינים מקננים עם מספר מינים אחרים; מכיוון שלאינגולופופדי יש צמחייה עשירה, עם זאת, ניתן לצפות גם לעושר של עופות ים הכוללים רבים ממיני הברווזים המלוחים במדינה.
פינה זו בחוף הדרומי נעלמת לעתים קרובות ממטיילים, ולכן זה המקום המושלם לבוא אם אתה רוצה להתפעל מפאפינים ללא ההמונים.
צפייה של פאפינים באיי ווסטמן
באיי ווסטמן, מול החוף הדרומי של איסלנד, יש את המושבה האפירית האטלנטית הגדולה ביותר בעולם; שלושים מינים שונים מקננים על פני הארכיפלג, אך הפאפינים הכי שכיחים, הם מקננים ברוב האיים, כולל היחיד עם אוכלוסייה אנושית, היימאיי
הפאפינים רבים כל כך באיי ווסטמן עד שיש מסורת בעיירה שבה הילדים עוזרים לאפרוחים שנדדו מהצוקים, מבולבלים מאורות העיר, מגיעים לאוקיינוס. בעוד שמקרים כמו אלה שהוזכרו לעיל במרכז העיר רייקיו ובחממות בסלפוס אינם נדירים, מציאת אפרוח פאפין אבוד בווסטמנאייג’אר היא תופעה קבועה. ואכן, כמעט 5,000 קטנטנים כאלה נאספו והוחזרו למסלולם על ידי הילדים המקומיים בעונה שעברה.
בילוי של יום או יומיים שלמים באיי ווסטמן יספק לכם יותר מחוויה מצוינת של צפייה באפיפינים. לאיים אלה יש היסטוריה מרתקת של עבדים שברחו, רציחות נקמה, התקפות פיראטים ולאחרונה התפרצות שאיימה לבלוע את העיר המרכזית.
צפייה בפאפינים באי גרימזי
המקום האחרון באיסלנד שבו מובטח לכם לראות מושבה גדולה של החיה האהובה על איסלנד הוא באי גרימזי, השטח האיסלנדי היחיד מצפון לחוג הארקטי. רוב האנשים המבקרים מגיעים רק בגלל החידוש שהדרכון שלהם מוטבע עם ההוכחה שנכנסו לאזור קוטב, ומופתעים לגלות את עושר חיי הציפורים.
משהו שכדאי לשים לב אליו אם מתכננים ביקור בגרימזי הוא שבגלל כמה שהוא רחוק צפונה, הפאפינים נוטים לנדוד קצת מוקדם יותר מאשר בשאר חלקי הארץ. בעוד שבספטמבר עדיין יהיו כמה פאפינים באיי וסטמן, סביר שהם כבר עזבו את גרימזי עד תחילת אוגוסט.
קל להגיע לכל האי גרימסיי לכל מטייל בצפון איסלנד; מעבורות נוסעות במהלך הקיץ מאקוריירי, וטיסות משדה התעופה המקומי שלה נמשכות לאורך כל השנה
טיפים לצילום – יעל בר כהן
בעת צילום פאפין, בדומה לצילום אנשים או חיות אחרות, נמקד את הפוקוס על עינו הקרובה אלינו. כאשר מצלמים פאפין במעופו, נבחר בפוקוס אוטומטי ונכוון אותו לאיזור הראש או החזה של הציפור. קחו בחשבון שהפאפין מנפנף בכנפיו כ-400 פעמים בדקה, ומהירותו האווירית היא כ-90 קמ״ש!
טיפ למתקדמים:
מאחר והפאפין אינו נוטה לדאייה אלא מנופף במהירות גבוהה בכנפיו הקצרות, טכניקת פאנינג תאפשר ליצור צילום מעניין שכמעט ולא ניתן לעשות עם ציפורים אחרות.
נסו לצלם פאפין במעופו עם מהירות תריס נמוכה מ-1/100 אך מהירה מ-1/30, כזו שתאפשר לפאפין להיות חד, אך לכנפיים ולרקע להיות מטושטשים.