התפרצויות מוקדמות של הר הגעש Eyjafjallajokull
ההר, שנמצא בדרום איסלנד, ליד שמורת Þórsmörk, מכוסה כולו בקרח, כאשר כיפת הקרח הענקית שלו מכסה שטח של 80 קמ”ר, ומזינה כמות גדולה של קרחונים בסביבה.
הר הגעש Eyjafjallajokull התפרץ בשנים 920, 1612, 1821 ו-2010. ההתפרצות בשנת 920 הייתה התפרצות געשית קווית וקטנה יחסית, בעוד שההתפרצויות של 1612 ו-1821 שלאחר מכן היו התפרצויות קטנות יחסית.
ההתפרצות של 1821 הייתה המשמעותית ביותר מההתפרצויות המוקדמות, כאשר היא גרמה לנזק לא קטן לאיזור.
האפר שהשתחרר מההתפרצות הכיל כמות גדולה של פלואוריד, שבמינונים גבוהים עלול לפגוע במבנה העצמות של בקר, סוסים, כבשים ובני אדם. ההתפרצות גרמה גם להרס של קרחונים קטנים ובינוניים והצפות בנהרות הסמוכים. שלב ההתפרצות החל ב-19 וב-20 בדצמבר 1821 בסדרה של התפרצויות נפץ ונמשך כמה ימים, בהם ניתן היה לראות אפר כבד באזור שמסביב להר הגעש, בעיקר מדרום וממערב.
לאחר ההתפרצות הראשית, נמשך רצף התפרצויות ברמה מאופקת יותר עד יוני 1822, כאשר מסוף יוני ועד תחילת אוגוסט, התרחש רצף נוסף של התפרצויות קוויות. עמודי ההתפרצות נורו לגבהים ניכרים, עם פיזור אפר הן בצפון הרחוק של המדינה והן בדרום מערבה, בחצי האי Seltjarnarnes ליד רייקיאוויק.
מאוגוסט 1822 המצב היה רגוע יותר, אך חקלאים חוו מקרים רבים של מות בקר וצאן באזור Eyjafjörður, אשר מיוחסים להרעלה שנגרמה מהתפרצות זו, ככל הנראה כתוצאה מהרעלת פלואוריד.
ההתפרצות של Eyjafjallajokull ב-2010
ההתפרצות של Eyjafjallajokull החלה בהתפרצות קטנה יחסית, ב-20 במרץ 2010, כאשר נוצר בו מכתש בגודל של כ-400 מטרים. עד מהרה התרכזה ההתפרצות בשני מכתשים, שקיבלו את השמות Magni ו-Móði על שם בניו של תור, אל הרעם מהמיתולוגיה הנורדית. כשההתפרצות הפסיקה ב-12 באפריל 2010, היא יצרה 0.026 קמ”ר של לבה וטפרה בזלת וסווגה כהתפרצות קטנה.
ההתפרצות השנייה והמשמעותית בהרבה, החלה רק יומיים לאחר מכן, ב-14 באפריל 2010, ונמשכה 71 ימים. הפעם זו הייתה התפרצות נפיצה במכתש הפסגה של Eyjafjallajökull, עם השלכות חמורות הרבה יותר מהאירוע הראשון, ולמרבה המזל ללא נפגעים.
ההשפעה של ההתפרצות ב-2010
זמן קצר לאחר תחילת ההתפרצות, מים שנמס מהקרחון זרמו במורד מדרונות ההר ב-Jokulhlaup (שטפון קרחונים) ופרצו החוצה בנהר Gígjukvísl אל נהר Markarfljót, מה שגרם לניתוק כביש מספר 1 לכמה ימים. המפגש בין המאגמה שהתפרצה לבין הקרחון בעובי 250 מ’ על גבי הר הגעש יצר אפר דק שרוחות צפוניות העבירו אל מעל האוקיינוס הצפון-אטלנטי ואירופה, מה שגרם לשיבוש רב של טיסות במערב וצפון אירופה. בסך הכל, כ-100,000 טיסות בוטלו, ו-2 מיליון איש נפגעו, במה שנחשב להתפרצות הגעשית המפורסמת ביותר של הר געש באיסלנד.
בנוסף, האיכרים שלמרגלות הר הגעש נפגעו מאוד מההתפרצות וסבלו מההשפעה הישירה של האפר הכבד, שהרס את האדמה החקלאית הרבה שבאיזור. אמנם, בשל העיתוי של האירוע בתחילת האביב, האדמה התאוששה תוך מספר שבועות, ולאחר שההתפרצות הפסיקה ב-23 ביוני 2010, האיזור החל לחזור לאט לאט לשגרה.
להפתעתם של רבים, ההתפרצויות ב-2010 עוררו עניין בינלאומי רב באיסלנד, והובילו לעלייה אדירה בכמות המבקרים באיסלנד, עלייה שנמשכת עד היום.
התפרצות הר הגעש גם הייתה חלק משמעותי מעלילת הסרט המוצלח “חייו הסודיים של וולטר מיטי”, בכיכובו של בן סטילר.