מכתשי Eldvörp

ללא ספק, אחת האטרקציות המרשימות ביותר עבור מטיילים באיסלנד, היא הביקור במגוון הרחב של התופעות הגעשיות באי. בין מעיינות חמים, שדות לבה, חופי בזלת ובריכות בוץ מבעבעות, לא תתקשו למצוא תופעות גיאוטרמיות מדהימות ברחבי המדינה. עם זאת, אחת התופעות המרשימות ביותר הינה כמות המכתשים האדירה במדינה. במאמר זה, נספר לכם על הביקור במכתשי Eldvörp - שורה של מכתשים מרשימים במיוחד, שנמצאים בקצה הדרום-מערבי של איסלנד.
מכתשי אלדוורפ

הביקור במכתשי Eldvörp

מכתשי Eldvörp שבחצי האי רייקיאנס הינם בעצם שורה ארוכה של מכתשים, אשר מתפרשים לאורך 10 ק”מ על תוואי שטוח יחסית. כך, הביקור בהם הינו פשוט ביותר, כאשר מבקרים יכולים להתהלך בין המכתשים ולהתרשם מהם. חלק מן המכתשים עדיין פעילים, ולכן ניתן לראות אדים שנפלטים מהם, ואף לחוש את החום שבאיזור. כמו כן, מחלקם נשקף נוף נפלא אל האיזור כולו, ולכן מומלץ להשקיע ולעלות את הפסגה של אחד מן המכתשים. 

המכתשים מתפרשים על פני שטח גדול יחסית, אך שדה הלבה המרשים שהם יצרו הינו גדול אף יותר, ומתפרש לשטח של כ-20 ק”מ רבוע מסביב למכתשים. לכן, המבקרים במקום יוכלו ליהנות ממרחבים גדולים ומרשימים ביותר.

לרוב, ההמלצה היא לבקר רק בחלק מן המכתשים, ולהשקיע במקום כשעתיים. בכל אופן, החוויה של הביקור במקום זוכה לביקורות חיוביות ביותר, כאשר ההליכה בין מכתשים פעילים ותצורות הסלע המרשימות באיזור הינה ללא ספק מיוחדת במינה.

מכתשי Eldvorp

ההיסטוריה של המכתשים

מכתשי Eldvörp נוצרו בשורת התפרצויות געשיות אדירות במאה ה-13, בין השנים 1210-1240. מאז, הם הפכו למקור אנרגיה אדיר, ששימש למספר מטרות לאורך השנים. לפני מאות שנים, בתקופות של מחסור בעצים ובפחם, תושבי הכפר הסמוך Grindavík נהגו לאפות לחם באמצעות החום של המכתשים. לפי הסיפור, נשות הכפר היו צועדות את שני הק”מ מהכפר, במסלול שנקרא “מסלול הלחם”, ואופות באמצעות האדים שיצאו מן האדמה באיזור. כך, המכתשים היו מקור אנרגיה חשוב לתושבים רבים, באיזור שבו הם התקשו במיוחד להשיג עצים ומקורות אנרגיה נוספים. 

כיום, המכתשים הינם מקור האנרגיה למעיינות החמים המוכרים בשם “הבלו לגון”, שנמצאים כמה קילומטרים מהאתר. בנוסף, הם מספקים את המים החמים עבור תחנת הכוח הסמוכה Svartsengi. בימים אלה, ישנן תוכניות לקדוח חורים נוספים באדמת האיזור, על מנת לנצל את האנרגיה הירוקה בצורה מיטבית. עם זאת, תוכניות אלה מובילות לוויכוחים רבים ונחשבות לשנויות במחלוקת. מצד אחד, הן מיועדות לשימוש באנרגיה ירוקה, שבפועל תפחית את הזיהום ותאפשר לאיסלנד להסתמך על מקורות אנרגיה עדיפים ועצמאיים. עם זאת, כבר כיום ניתן לראות כי פעולות הקידוח גורמות לנזק לא מבוטל לאיזור זה, כמו גם לאיזורים גיאוטרמיים אחרים באיסלנד. לכן, עניין זה נחשב למורכב ביותר בפוליטיקה הפנימית של איסלנד. 

אתרים נוספים בסביבה

המכתשים נמצאים ממש בסמוך ל”לגונה הכחולה”, שהיא אחד האתרים המפורסמים ביותר לביקור במהלך טיול באיסלנד. במקום תמצאו מעיינות חמים מפנקים על רקע נופים מרהיבים, אך חשוב לציין כי הוא מאוד תיירותי ולכן עמוס יחסית. 

מגדלור Rejkjanesveiti מגדלור Reykjanesviti נמצא במיקום אטרקטיבי במיוחד, צמוד לצוקי Valahnúkamöl המרשימים, ועל גבעה קטנה שמוגבהת מכל האיזור. כך, התצפית מאיזור המגדלור, שמגיע לגובה של 69 מטר מעל פני הים, הינה מרהיבה במיוחד. ניתן לראות ממנה את הצוקים והים, את האיזור הסמוך של חצי האי רייקאנס, ואת השדה הגיאותרמי הסמוך Gunnuhver.

חצי האי רייקאנס הינו אחד האיזורים הפחות מוערכים בקרב מטיילים באיסלנד, אך הוא ללא ספק מציע שלל אפשרויות נפלאות לכל אחד. ממש בסמוך למגדלור, תוכלו למצוא שני אתרים אחרים, שמטיילים רבים בוחרים לשלב עם הביקור במגדלור. אחד מהם הוא השדה הגיאותרמי Gunnuhver, בו תוכלו לראות שלל מעיינות חמים, תצורות סלע מרשימות ובריכות בוץ מבעבעות, כולל בריכת הבוץ הגדולה ביותר בכל איסלנד. בנוסף, מומלץ לשלב את הביקור במקום עם צוקי Valahnúkamöl הסמוכים, מהם נשקפים נופים נפלאים על האיזור. שני האתרים נמצאים על הדרך למגדלור, במרחק של 1-2 ק”מ ממנו.

במרחק קצר משם תוכלו לבקר ״בגשר בין היבשות״, גשר Miðlína  או “גשר אירופה-אמריקה”. למעשה, הוא מחבר בין שני לוחות טקטוניים – הלוח האירו-אסייתי והלוח הצפון אמריקאי. הגבול שבין שני הלוחות, הינו הרכס המרכז-אטלנטי. רכס זה הינו הרכס הארוך ביותר בעולם, ונמצא מתחת לפני הים כמעט לכל אורכו. 

מהחניה של הגשר בין היבשות תוכלו גם לצאת להליכה אל צוקי הלבה של Hafnarberg,  צוקי Hafnaberg הינם בית גידול פורה במיוחד לציפורים ולעופות ים. בין הצוקים, תוכלו לראות נקיקים רבים, בהם המוני ציפורים נוהגות לקנן. איזור זה הינו גם פופולרי במיוחד בקרב צפרים. עניין זה מתעצם באופן משמעותי במהלך עונת הרבייה (מאי-אוגוסט), בה כמות הציפורים באיזור הצוקים גדולה אפילו יותר.

לינה באזור

השיקול המרכזי ללון בKeflavik הסמוכה לשדה התעופה היא לנוח מיד אחרי הגעתכם אחרי 2 טיסות ארוכות לאיסלנד, מבלי לנסוע עוד כ-45 דקות לעיר.

  • Studio Vallartun One apartment – דירת סטודיו בגודל 40 מטר, מרחק 2 דקות הליכה מהים, מחירים נוחים מאד. 

העיר הסמוכה ל-Keflavik היא Grindavik, מדובר בכפר דייגים קטן אך הוא קרוב יותר ליעדי הטיול באיזור, מקום לינה מומלץ בעיר:

תוכלו ללון גם ברייקיאוויק, בירתה של איסלנד, אך תאלצו לנסוע עוד כ45 דקות.

אם אתם מחפשים דירת סטודיו שמתאים למשפחות אנחנו ממליצים על:

  • Reykjavik4you – דירות סטודיו, דירות של חדר ושני חדרים, יכולות להתאים מאד למשפחות עם ילדים גדולים יותר, במיקום מצוין במרכז העיר.

איך מגיעים למכתשי ​​Eldvörp?

ההגעה למכתשים נחשבת לפשוטה בהחלט, ומתאימה לכל כלי רכב. הם נמצאים כ-45 דקות מרייקאוויק, וכ-25 דקות משדה התעופה הבינלאומי קפלאוויק. אם אתם מגיעים אל המעיינות מכיוון זה, עליכם להתחבר מכביש 41 לכביש 43, לכיוון דרום. המשיכו עליו עד הפנייה אל “הלגונה הכחולה”, ולאחריה המשיכו קילומטר וחצי נוספים ישר. בשלב זה, תגיעו לפנייה לכיוון מערב, אותה עליכם לקחת. פנייה זו תוביל אתכם לכביש עפר, עליו עליכם להמשיך כ-3 קילומטר עד ההגעה למקום. 

אולי יעניין אותך:

התפרצות הר הגעש Eldfell
דרום איסלנד
מעיין יאני רון

הר הגעש Eldfell

ב-23 בינואר 1973, התפרצות געשית מפתיעה במיוחד בדרום איסלנד הרעישה והדהימה את העולם כולו. הר הגעש Eldfell, שנמצא על האי Heimaey שברצועת איי ווסטמן, נוצר לפתע בשל התפרצות געשית יוצאת דופן, לאחר 5,000 שנה ללא כל פעילות געשית באיזור איים אלה של איסלנד. בכתבה זו, נספר לכם את סיפור ההתפרצות הדרמטית, ואת כל הדרכים לבקר במקום ולחוות אותו כיום.

קרא עוד »
חצי האי רייקיאנס
נמרוד רון

התפרצות הר געש באיסלנד

הרי הגעש באיסלנד שהתפרצו בעשורים האחרונים היו רחוקים מאד מהעיר, מה שהופך את ההר הזה לאטרקטיבי במיוחד הוא הקרבה אל העיר והעובדה שאינו פולט אפר.

קרא עוד »
חוף Rauðasandur בפיורדים המערביים
הפיורדים המערביים
נמרוד רון

חוף Rauðasandur

חוף Rauðasandur, הידוע גם בשם “חוף החולות האדומים”, נחשב לאחד המקומות היפים ביותר באיזור הפיורדים המערביים. החוף משתרע לאורך של 10 ק”מ של חולות בצבעים נפלאים, שגווניהם משתנים באופן קבוע, בין אדום, זהוב, כתום, צהוב ועוד. במדינה שבה כמעט כל החולות הינם שחורים וסלעיים, המראה של חוף חולי וארוך הינו נדיר ומרשים ביותר, והצבעים המשתנים שלו רק מוסיפים לנוף.

קרא עוד »

ברוך שובך!